måndag 29 juni 2009

Hasse i höjden!

Har precis vaggats till frid och breda leenden av Hans Alfredssons trygga, pillimariska stämma i "Sommar" i P1.
Vetskapen att hans knarriga och varma skånska röst en gång ska tystna gör mig redan vemodig.
Sådana män görs inte längre.

Jag har haft den gränslösa äran att dela scen med honom vid 5-6 föreställningar.

I samband med "Ultimate comedy" 2006 delade vi även loge och lekte, på hans initiativ, en "historisk frågelek" - något som fyllde mig med bävan. (Denna lilla lek brukade han och Tage roa sig med under filminspelningars långa avbrott.)
Dock visade det sig att jag inte var helt tappad bakom alla kunskapsvagnar, något som jag var livrädd att övernaturligt beläste Hasse, skulle tycka.

Närhelst Hasse öppnade munnen bakom scen och traskade ner för minnets allé höll sig alla -Schyffert, Babben, Adde - knäpptysta och förvandlades till små ljus. Andäktigt sög vi in den gamle mästarens ord.
Efter föreställningen på Malmö konserthus stod Hasse och sjöng "True love" a capella med ett glas skumpa i handen - det minnet ligger nära till hands deppiga dagar.

Sahlin och vinden

Mona Sahlin sträckte igår ut sitt vind-känsligaste finger på Newsmill.se och skrev:

"Klockan 23 44 igår kom TT-flash i min mobil om att Michael Jackson är död. Jag hade precis somnat, dödstrött efter att ha kommit hem sent från en turne med de rödgröna. Men jag kunde inte somna om. Var tvungen att gå upp och sätta på kaffe och lyssna på "Thriller"."

Eller hur? Visst kan man se Mona skjuta alla regeringspapper åt sidan, stänga pärmen med rödgröna viktiga förslag för att digga till Beat it...

"Är det märkligt om han ville konstruera en värld av godis, karuseller och fantasi? Jag har, som så många andra, en märklig känsla av samhörighet och respekt för honom. Att vara älskad. Att bli hatad. Att bli älskad igen. Att åter vara hatad. Och riskera att tappa bort sig själv på vägen. Han verkar inte heller ha blivit bitter. Men isolerad. Konstigt? Inte."

Mona Sahlin måste ha tagit 110 poäng populism och vänt alla kappor man kan vända.
När Jackson dör så har hon alltid varit ett fan, när homoäktenskapet gick igenom slätade hon av en flata på bild.

Eller är jag en cyniker som inte ser likheterna mellan "alla ska med" och Neverland samt kopplingen mellan "skola, vård omsorg" och "Billie Jean"...

fredag 26 juni 2009

Jacko

Tyvärr är jag inte förvånad.

När man inte uppträtt på 10 år och sedan ska ladda för att göra 50 konserter, har psykisk instabilitet i någon form och därtill (troligen) går på lugnande och uppiggande...ja, då går det illa.

Han såg så olycklig ut i ögonen de senaste tio åren, det kändes som att detta slut var oundvikligt.
När man ser bilderna från hans barndom och tonår och tänker bort hans sentida tragiska leverne - vilken oerhörd talang han var!

tisdag 23 juni 2009

"Dumburkan"

Humor kan uppstå i vardagen. Ni har säkert läst det senaste från Frankrike:

"Den franske presidenten Nicolas Sarkozy tar striden mot burkor.
– Burkan är inte en religiös symbol. Den är en symbol för underkastelse, en symbol för nedvärdering. Jag menar allvarligt att den inte kommer att vara välkommen på franskt territorium, säger Sarkozy, enligt Daily Star."

Håll med eller ej, gott folk. Men NU uppstår humor:

"Uttalandet har väckt uppståndelse bland islamister:
– Det är en skandal att människor som säger sig tro på frihet och demokrati försöker trampa på den friheten, säger den extremistiske muslimske predikanten Omar Bakri Mohammad, enligt Daily Star."

En uttalat EXTREMISTISK ISLAMIST - en man som, törs jag nog gissa, är för stränga Sharialagar där kvinnor behandlas som djur och styrs totalt av män -är alltså kränkt och upprörd (underbart!) över att någon förvägrar honom "friheten" att beröva andra människors frihet!
Årets kullerbytta!

Gissningsvis avskyr denne man både demokrati och jämlikhet och andra hemska västerländska sjukdomar ( liksom poeten från Uppsala ) men vill ändå att vi, i detta fall, är liberala och vidsynta för ett unket gubbförtryck från bronsålderns bergsbyar - tjena mittbena!

söndag 21 juni 2009

Protesterna i Iran

Att en ledare som yttrat orden "det finns inga homosexuella i hela Iran" inte redan har störtats är bortom all fattning.
Tänk er en Brittisk, Belgisk eller Dansk politiker uttala sig så på ett EU-möte: "Det finns inga homosexuella i Storbritanien".

Lägg därtill hans förnekande av Förintelsen och regimens avrättande av meningsmotståndare, homosexuella, kvinnor som glömt skyla sig, etc...

Då har vi ändå rätt sansade politiker i Sverige. Vi avrättar inte folk på öppen gata, Alliansen har, mig veterligen, inte lagstiftat om att kvinnor är mindre värda än mannen.
Det är nästan så man bjuder på lite korruption och skamlöner, så länge vi inte inte sätter Ulf Ekman som högste andlige ledare...

måndag 15 juni 2009

Frost på jordgubbarna...

Hur kallt, mörkt och blåsigt kan det vara i ett land innan man hoppar ut från det högsta fönstret?
Jag tror fan jag såg en saltbil köra förbi i morse.

Detta går inte längre.
Sommaren är ett ondskefullt skämt.

Folk i Ryssland skrattar åt oss - iklädda badshorts.
Denna brist på ljus äter upp mitt lilla förstånd fullständigt. Ska man behöva stirra in i en lampa för att inte brytas ner?
Är min barndoms somrar en chimär?

Jag tänker sitta i vinterrock och sjunga på midsommarafton -alternativt sticka till en öppen sjö och åka skridskor...

torsdag 11 juni 2009

Hack i häl...

Min käre kollega Hasse Bronten har skrivit indignerat och bra om min nuvarande hjärtefråga - att stoppa vuxna människor från att hacka i barns genitalier utan skäl:

http://bronten.com/arkiv/3758

För mer debatt ( den börjar väckas på allvar nu!) så kolla in newsmill.se.
Beskrivningen av politikers dubbelmoral är svår att komma kring:

"Politiker som å enda sidan hävdar religionsfrihet (föräldrarnas religionsfrihet, inte pojkarnas) i frågan om omskärelse av pojkar, samtidigt som man å andra sidan ogiltigförklarar religionsfriheten som skäl till befrielse från vissa ämnen i skolan. Ska det vara otillåtet att hålla sin pojke hemma från sexualundervisningen men tillåtet att ta med honom till läkaren för att skära av pojken en kroppsdel som fråntar honom en del av hans framtida sexuella praktik?"

1984

Har snart läst klart denna isande och samtidigt rykande aktuella bok -kasta er över den om ni inte läst den!

Att Orwell kunde blicka fram så pass begåvat redan 1949 är fantastiskt.
Vi ser tecken överallt - språket krymps, förenklas och fördummas, tanken begränsas, censuren slår till och säger till oss vad vi inte får säga och - snart - inte tänka...

I övrigt kan ni se min egen apokalyptiska stand up på Norra brunn på lördag...

måndag 8 juni 2009

Falkvinge, Örnblick,kråksång?

Kunde varit en Bob Hund titel.

Piraternas kapten, herr Falkvinge, ser ut som en blandning av Eddie Izzard och Von Holstein.
Entreprenör uti varje nagels yttersta spets, självsäker, kisande blick och ord som dryper av visioner.

Vet dock ej vad han vill bortom att värna integriteten ( ett lovvärt mål) och olovligt ladda ner "Madagaskar 3".
Piraterna hävdar att de har fler än en fråga på programmet men ingen har hittat dessa.
( De ligger säkert på nån sajt som kraschat)

Men jäklar vilken underjordisk, chattande/hackande rörelse som burit fram denne Rick Falkvinge/ Svansång till maktens middagsbord.
Var finns alla dessa människor någonstans dagtid? På nätet förstås.

fredag 5 juni 2009

Jag missade Bruce...

Jag vet inte vad det tar åt Svenska nöjesjournalister när Bruce kommer till stan.

De mäter,väger och andas denne trubadur så intensivt att en valkampanj borde komma när som helst.

Jag har inget emot Bruce.
Står dock handfallen över den lyster som strålar i var och varje nöjesreporters ögon när låt för låt dissekeras mer noggrant än fossiler. Knutbysekten hade varit avundsjuka över dedikationen och den blinda tron till denna högre varelse.

Jag missade tyvärr Messias och hans kompanjoner med snusnäsdukar och saxofoner denna gång.
Nåväl, han skall väl återvända på den tredje dagen...

tisdag 2 juni 2009

Dylan Moran visade framfötterna!

En världskomiker beträdde Göta Lejons scen igår.

Han uppfyllde mina förväntningar och förhoppningar om att, med avundsvärd lätthet, kunna prata om "svåra" ämnen som Berlusconi, Obama, evolution, konsumtion och ändå få gapflabb från hela salongen.

Charmig, allmänbildad och oerhört human i sina betraktelser- ingen ängslig jakt på punschlines igår inte, snarare en vilja att berätta något.

Denne man hade gjort sin Sverigeläxa, dessutom och lekte lätt och ledigt med fraser föreställningen igenom.
Måste vara det bland det stand up gig jag sett på svensk mark.