torsdag 13 maj 2010

Somliga går med tramsiga skor

Jag vet att Lars Wilks, måhända, bara är en simpel provoktatör.

I likhet med en massa andra fria konstnärer runt om i världen, ska tilläggas!
Det finns tusentals provokatörer där ute som smetar bajs och blod på Disneyfigurer och gör pedofildockor av garn för att väcka uppmärksamhet.

Dessa retsamma själar undgår dock beskyllningens kalla ljus för att de driver med något bortom religionens snäva, bakåtsträvande bronsåldersram.
Det är religionen som sätter agendan. Ännu.

Det spelar ingen roll om Wilks enda syfte är att, via uppenbart medvetet "laddade" verk, försöka se var gränsen går när det kommer till konstnärlig frihet och yttrandefrihet.

Man har ändå aldrig, aldrig rätt att överfalla, än mindre halshugga, någon som jobbar i trä, diabilder eller blyerts.

4 kommentarer:

Helena sa...

Debatten pågår för fullt i min bekantskapskrets just nu, förståeligt efter överfallet på Vilks förstås. Många påstår att han förtjänar att få spö efter att ha "pissat 1,5 miljarder människor i ansiktet" och sådana uttalanden gör mig lite mörkrädd.

Du har kränkt mig = jag har rätt att döda dig. Du har pratat med fel kille = vanärat min familj = jag har rätt att slänga dig från en balkong/gräva ner dig till halsen i en grop och slänga stenar på dig tills du dör.

Jag tror inte att Vilks enbart är provokatör utan han har ställt sig i skottlinjen för att tvinga fram en debatt kring ett ämne som folk fortfarande passar sig för att ta ställning i. Det ska tassas på tå och respekteras.

Majoriteten av den muslimska befolkningen har säkert anpassat sin religion till den tid vi lever i nu men fortfarande finns en grupp fundamentalister som med "heder" och "kränkt stolthet" som slagord anser sig ha rätt att bestämma vem som ska leva och vem som ska dö.

Det är sjukt att en teckning eller dåligt hopsnickrad hund ska få lov att sätta ett pris på någons huvud. Och det är ännu sjukare att helt vanliga normalbegåvade människor accepterar och stöttar det beteendet.

Härligt att du är tillbaka i bloggvärlden, jag har saknat dina kloka uttalanden.

Tobias Persson sa...

"Det är sjukt att en teckning eller dåligt hopsnickrad hund ska få lov att sätta ett pris på någons huvud. Och det är ännu sjukare att helt vanliga normalbegåvade människor accepterar och stöttar det beteendet."

Precis min åsikt!
Så välformulerat och konkret - vill du ta över bloggen?

mvh Tobbe P

Helena sa...

Tack, vilken komplimang!
Men nä, bloggen får du behålla, jag är en synnerligen dålig bloggerska. Alldeles för oregelbunden i mitt skrivande. Dessutom gör du det alldeles fantastiskt bra på egen hand.

Max sa...

Hej, Tobias!

Har du Twitter?
Mvh/ Max.