fredag 21 mars 2008

Debattartikel klar!

Så, nu var mitt svar mailat till Expressen.
Blondinbella och hennes anhang får väl nedlåta sig att läsa detta imorgon eller när det nu publiceras.
Skönt att få utveckla sig i skrift och slippa tv-hetsens puls!

Nu en påskpromenad!

17 kommentarer:

Zabina sa...

Eftersom att jag är lite seg så har jag inte sett Debatt programmet förrän idag och kände att jag, liksom andra, ville kommentera. Jag tyckte för det första att du fick för lite utrymme, men det du sa var bra och väldigt ärligt. Jag tycker att det är skönt att det finns folk som du som vågar säga vad vi andra tänker. Jag är 20 år gammal och inte särskilt modeintresserad, trots detta känner jag ändå en press på mig som har med kläder o.s.v. att göra. Man måste uppdatera sin garderob konstant för att inte känna sig... ja, ful och fel helt enkelt. Det är detta som gör att jag avskyr människor som Ebba von Sydow, blondinbella o.s.v.

Stå på dig Tobias, vi är många som tycker som du!

Hugin sa...

Vad som gör just blondinbella förkastlig är inte att hon är en modeförslavad kvinna, utan att hon är en idiot och inte verkar inse det själv. Citerat blondinbella: "Det var någon som slängt sig framför tåget. Var den personen TVUNGEN att göra det just idag?!"

Magnus sa...

Kan du lägga upp en länk till artikeln? Om dom lägger upp den vill säga. Av princip läser jag inte kvällstidningar.

Emma sa...

http://www.expressen.se/debatt/1.1094860/tjejer-gor-nagot-vettigt-i-stallet

Johan Ingerö sa...

En av de klart dummaste artiklar jag läst. Vad spelar det för roll vad du anser om BB eller EvS? Du ingår inte i deras målgrupp. Grejen är ju att du är lika egocentrisk som dem, men försöker dölja det bakom ett ton äcklig altruism.

Du gnälar nostalgiskt om hur ungdomar tidigare har byggt järnväg och hus. Du tycker med andra ord att det är ett problem att Sverige blivit en rik tjänsteekonomi istället för en fattig arbetsdito. Givet att du själv är artist (låt vara inte någon av de bättre inom ditt gebit) snarare än industrijobbare så gissar jag att du egentligen är rätt nöjd med det.

Problemet är alltså att det finns en värld som exkluderar dig. Att tjejer gör pengar på sånt som du i ditt upphöjda intellektuella majestät anser vara ytligt. Att de, snarare än du själv, ses som uttolkare av sin samtid, en samtid du redan antytt att du vill byta ut mot en tid då folk slet ihjäl sig på fabriker och dog vid femtio.

Din attityd är enormt trist och det faktum att du kräks ut den på andra gör inte saken bättre. Skapa något själv, om du nu kan, istället för att hacka på andra. Tönt.

Tobias sa...

Ha,ha!
Ja, du min gode Ingerö...
Här kom det ljublåa åsikter - i dubbel bemärkelse.
Huvudproblemet är ju att det är svårt att övertyga din och andras liberala hjärnor, där all verksamhet i samhället som ger vinst är av godo - låt vara vad den står för!

Om du fällt ner din tuffa skinnjacka när du läste min text hade du lagt märke till att jag INTE är motståndare till att kvinnor tjänar pengar - herregud, tror du NÅGON nutidsmänniska är det? - men jag vänder mig emot det ytliga drev som dränerar många unga tjejers inre. Om det gör mig - och tusentals andra - till översittare i dina ögon så kommer vi inte längre i diskussionen.

Givetvis vill jag inte tillbaka till fattig-Sverige, som du retoriskt kokar ihop - utan bara mana till reflektion över att vi fått ett vedervärdigt,cyniskt klimat i dagens Sverige - eller "KÖPSTARKT, så du fattar - och det äcklar mig! Bristen på ödmjukhet är så omfattande och det grisiga snobberiets koketteri, där du är en liten blå svans, har jag all rätt att bekämpa i skrift och tal.

Att Bella är uttolkare av sin samtid, (vilket hon är på ett ytterst marginellt vis, tack och lov) är just det jag avskyr - öppet och ärligt. Helt rätt!
Jag och många andra är också uttolkare, därav mitt inägg, vad är det du inte fattar?

Sen skriver du nåt märkligt:
Jag har alltså ingen rätt att regera mot något om jag "inte ingår i just den målgruppen"?
Så då ska vuxenvärlden inte reagera mot 18 åringar som värvas till huliganism, droger, självsvält etc?
Att du - av ideologiska principer - MÅSTE gilla en 17 årings ytliga dravel är sorgligt.

"Skapa något själv" skriver du till sist, min käre backslick-vän.
Jo,tack. Jag skapar skratt, värme och opinion flera dagar i veckan runt om i Sverige för tusentals människor på olika scener och via sketcher i tv. Välkommen, käre vän!
Varm kram!

Anna sa...

Du är så jäkla bra!

Glad Påsk! :D
Kramar från mig.

Johan Ingerö sa...

Tobias,

Ja, du sprider säkert en massa skratt. Exempelvis torde dina insikter i ekonomiska realiteter få hela Handels att vika sig dubbla.

Du skriver självrättfärdigt om hur ungdomar för 150 år sedan byggde hus och järnvägar och att dagens ungdomar fotar sina expressokoppar. Istället för att skriva ner en minderårig tjej bnorde du, som ju är så stoor och smaart, fundera några varv över varför det är så? Tror du inte att ungdomar för 150 år sedan hade föredragit att tjäna sitt levebröd på att skriva lättlästa texter eller att dra halvhyfsade skämt inför betalande publik?

Det som gör att dagens ungdom är så förtappad och - för att använda ett ord som var populärt på kontinenten för ett drygt halvsekel sedan - "mindervärdig" är att de har ett val. Det konkurrenssamhälle och den marknadsekonomi som du hatar (förutom när den låter dig skoja till det i tv) har gett dem alternativ till de hårda slitarbeten som du anser att de - dock inte du själv - ska ägna dig åt.

Ditt snack om deras moraliska förfall, ytlighet och vad det nu är för något är inte heller speciellt gilltig. Redan de gamla grekerna sade samma sak.

Det är märkligt att just du, som försörjer dig på ett väldigt ytligt 2000-talsmässigt sätt, plötsligt blir så asketisk när det gäller unga tjejer som råkar tjäna mer än du. Men att popvänstern inte lever som den lär och dessutom saknar kunskap om vad den lär är ju känt sedan länge.

Du säger att du inte har något emot att folk tjänar pengar, men du tar dig tid att vara med i debattprogram och skriva artiklar för att få nöjet att förbanna dem som tjänar pengar på "fel" sätt. Man ska inte vara ytlig och dum som BB. Man ska vara smart och rolig som Herr Tobias! Som din nätgroupie Hugin skriver ovan: "Vad som gör just blondinbella förkastlig är inte att hon är en modeförslavad kvinna, utan att hon är en idiot och inte verkar inse det själv." Det är ju den arrogansen som du och hela din självutnämnda (dock uppenbart obildade) elit ligger och marinerar sig i.

Visst har du "rätt" att mobba en tonårig tjej, men att du inte ingår i hennes målgrupp kvarstår som uppenbart faktum. Jag ingår för övrigt inte heller där, varför jag inte läser hennes blogg eller ägnar energi åt den.

Istället skulle du kunna läsa några enklare ABC-böcker. Jag kommer att få ägna lång tid åt att lista ut vad meningen "Huvudproblemet är ju att det är svårt att övertyga din och andras liberala hjärnor, där all verksamhet i samhället som ger vinst är av godo - låt vara vad den står för!" egentligen betyder.

Men det är klart, det är lättare att hacka på småbrudar än att lära sig formulera korrekta meningsbyggnader. Även för den upplysta elit som vet vad som "dränerar många unga tjejers inre".

Vad gäller att gå på någon av dina föreställningar så skulle jag jättegärna göra det, men jag vill ju ogärna medverka till att någon ung människa tjänar pengar på annat än att bygga järnvägsräls.

Helena sa...

Johan..

Det är lustigt att du, trots att anser dig själv vara språkligt begåvad ändå inte lyckas ta till dig de arguments som framförts i frågan.

Du vill på något vis vända debatten till att handla om en stackars orättvist behandlad flicka och hennes höga månadspeng. Om du läst vad som stod och faktiskt lyssnat på argumenten hade du kanske fått en djupare förståelse?

Att vi går mot ett individualistiskt samhälle där alla människor står ensamma utan ett grundläggande socialt nätverk är skrämmande. Som individ är man ensam ansvarig för sin egen lycka och framgång. Går det bra för dig så hyllas du och lyfts fram som en förebild men tillhör du de övriga 95 % innebär det att du aldrig är bra nog. Det gäller på alla plan i samhället och den här debatten har väl handlat om unga människors psykiska ohälsa?

Jag skulle jättegärna vilja höra din åsikt om vad du tror ligger bakom stressen hos ungdomarna? Varför skär sig 5-6% av tonåringarna med rakblad i armar och ben? Varför försöker mellan 1500 och 2000 ungdomar i sverige årligen ta sina liv? Varför tror du att 13-14 åringar klär av sig för okända män mot pengar i camen?

Tror du att det kan ha något att göra med den mediala pressen de har på sig? I kombination av ett kapitulerande vuxensamhälle där evig ungdom och individuellt självförverkligande är viktigare än att ge barn och unga en trygg uppväxt?

Du framstår i mina ögon vara en självgod liten människa som älskar att lyssna på din egen röst. Jag förstår att du tror att världen kretsar runt dig och jag har svårt att tro att du innehar några känslor av empati för dina medmänniskor alls.

Jag läste i din blogg att du skulle emigrera om det var så att fel parti kom till makten?
Flytta direkt vet jag! Flytta till det stora landet i väst, där de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Bygg en stor skyddsmur runt ditt hus så att du kan känna dig trygg från alla otäcka låginkomsttagare och annat löst folk.
Så kan vi andra kämpa för ett samhälle där alla människor är lika mycket värda och lycka inte mäts i pengar.

Tobias sa...

Hurra, Johan!
Ännu en Handels-kaskad av den min nya favorit-liberal!
Vad du än önskar få det till är jag inte "popvänster". Min ilska har inte med partifärg att göra - det är en reaktion över en livsstil - något du ännu inte fattat.
Men,som alla frustrerade killar med von Holstein -komplex, låsta av retorik, måste "hoten" in i den lätt-ettiketterade fållan för att ni ska kunna förstå.

Så visst, GIVETVIS måste ju jag hata marknadsekonomi bara för att jag är motståndare till att unga tjejer belånar sig över öronen för att förstora brösten. Om du behöver den förenklingen för att din ideologi ska hålla ihop så bjussar jag på den.

För andra gången, det handlar INTE om att jag avundas unga tjejer som tjänar mer än vad jag gör. Du läser ju in detta, medvetet, gång på gång. Felet ligger hos dig - andra läsare har tagit in det jag menade, nämligen det ansvar man har för det man sänder ut till en väldigt ung målgrupp, som Bella och co har. Jag har velat ge en komentar om ett rådande samhällsklimat - inte snacka om Bellas inkomst! Fattar du inte nu så ska du nog stanna på Handels.

Vad gäller "Målgrupps-diskussionen" så skiljer vi oss åt. Jag anser att man faktiskt kan och bör kritisera och titta närmare på saker som är bortom ens målgrupp samt åldersgrupp.
Men din "sköt dig själv" svada är så 80 tals- kall och blå att jag är föga förvånad över din brist på analys av det som sker utanför dina pengaintressen.

Du hade ju t.om svårt att greppa följande:
"Huvudproblemet är ju att det är svårt att övertyga din och andras liberala hjärnor, där all verksamhet i samhället som ger vinst är av godo - låt vara vad den står för!"
För din skull kommer här en väldigt simpel utveckling av detta:
Du och dina anhängare anser att: allt som genererar pengar per defenition är lyckat. Sen kvittar det för er vad företagen står för eller sänder ut för signaler - pengar är kvittot i er värld. Dvs, Bella har en blogg som drar in deg - alltså är den lyckad.
Att hennes verksamhets innehåll i förlängningen kanske är omoraliskt, eller bara behöver diskuteras (som vi gör) kan du icke förstå. Men det är ditt problem.

Sen ville jag, med referensen till fattig-Sverige, mana till reflektion inför det faktum att vi lever som vi gör, kontra hur folk har levt. Inte ens du tror på din egen överkrystade förklaring att jag, på allvar, vill ha tillbaks hårt slit och rallarliv.
Men kanske vill jag blicka tillbaka för att i tydligare ljus föstå den ha-sjuka samtiden som omättligt bara ser till sig själva - däribland du.

Det verkar gnaga att jag, till skillnad från dig, faktiskt har en ganska stor publik såväl live som i läsande form. Men där kan jag inte hjälpa dig - det får ditt ego jobba med.
Vårhälsning!

Mattias sa...

Som jag bl.a. skrivit i det första inlägget om "Debatt i GBG" Så tycker jag att uttryckssättet kan bli bättre. Man behöver inte använda skällsord och försöka demonisera den andra parten.
Väx upp Tobias och alla vänster/högerhatare.

Tobias artikel var skrämmande fylld av sådana hemskheter

Tobias sa...

Du har rätt i sak Mattias, visst är tonläget uppskruvat. Jag kan absolut ta till mig detta.
Samtidigt ryggar jag lite inför din fras"full av hemskheter" - som om jag i Expressen uttalat dödshot! (Bellas blonda yttre och väna blick väcker verkligen faderskänslor överallt.)
Jag använder medvetet starka och tydliga metaforer för att nå bortom det skval av seg - ofta uddlös - god ton, som aldrig säger som det är. Sen är jag, som komiker van vid ett tilltal med nerv som du inte uppskattar. Nåväl. Skriv nåt eget, så ska jag med glädje delta i debatten.
Må väl!

Johan Ingerö sa...

Tobias,

Jag har inte tillbringat en enda dag på Handelshögskolan. Att du utan vidare utgår från just detta visar din arroganta och elitistiska fördomar - och ger en fingervisning om vad som ligger bakom dina föraktfulla utfall mot en tjej som är hälften så gammal som du.

Jag har inte studerat på Handels. Är inte ekonom. Kammar inte håret bakåt. Partajar inte på Stureplan. Sprutar inte ner vare sig mig själv eller andra med Champagne och betalar inte mina märkeskläder (som jag inte köper) med pappas (eller eget) AmEx Platina.

Däremot ogillar jag dryga översittare som utifrån synliga eller dolda vänsteragendor försöker "förklara" fenomen som de inte är en del av.

Finns det luckor i vår konsumtionskultur? Tvivelsutan. Jag har själv barn och försöker uppfostra dem till att inte svälja reklam eller stirra vidare efter nästa pryl. Jag förespråkar, tro det eller ej, att barn har ett begränsat antal leksaker helt enkelt eftersom deras fantasi - som behöver utvecklas - kompenserar för det mesta av det som de inte får.

Problemet är alltså att många föräldrar hellre köper saker än tar en promenad eller spelar ett spel med sina barn.

Men det skulle du ju aldrig kritisera. För vänsteryngel som dig handlar allt alltid och utan undantag om "saaaamhället" och "föööööretageten". Det är därför du hackar på BB och skyller henne för hur helt andra minderåriga tjejer ser på sina bröst.

Och det är ju bekvämt, för om du skaffar (eller har skaffat) barn så kan du på det viset lägga allt ansvar på en abstraktion och intala dig själv att din egen insats saknar betydelse.

Själva definitionen av skygglappsvänster, med andra ord.

Eftersom jag arbetar med PR kan jag dock utan större problem värdera vad din insats i denna debatt inneburit för dig. Du har fått vara med i ett tv-program och skriva en helsida i Expressen. Du har stärkt ditt eget varumärke ganska rejält, samtidigt som du med ett ordval som överträffar till och med mig i oförskämdhet har gjort ner en minderårig person vars längtan efter uppmärksamhet du som scenperson borde begripa.

Du har därmed kvalificerat dig som en alldeles ovanligt obehaglig hycklare. Eftersom jag inte känner dig ska jag dock avstå från att uttala mig om huruvida det är patologiskt eller bara kopplat till bristande intellekt. Dina meningsbyggnader ger dock en ledtråd.

Helena,

Gäsp. Inget du säger hör jag för första gången, om jag ska uttrycka mig försiktigt. Om du vill överaska mig - och visa att du har något annat att komma med en okunnigt slentriangnäll - så kan du förklara för mig vad "ditt" samhälle faktiskt ska bygga på. Jag vet att det INTE ska handla om pengar, för det har du redan skrivit. Nu vill jag veta vad ditt genomtänkta alternativ är.

För att besvara din fråga. Jag vet inte vad som orsakar stress och självskadebeteende bland ungdomar. Jag är inte utbildad på området och tänker därför inte uttala mig tvärsäkert - en princip som ni inom vänstern borde pröva.

Men några av de tankar jag har om den saken beskrivs i mitt svar till Tobias, några centimeter ovanför dessa rader. Enjoy!

Fanny sa...

läste precis din artikel till expressen: väl talat. jag kan inte undkomma känslan om att det kommer bli ett inbördeskrig på detta tema. det finns mycket som tänder till hos de flesta, men framförallt ungdomar. allt fler anti-matrialister dyker upp, och allt fler blondinbella-kopior försvarar sej med sina vassa klackskor. det kommer bli intressant och se hur det blir med det här!

Tobias sa...

Johan.
Nu får du snart skriva för tomma läktare.
"Skygglappsvänster,dolda vänsteragendor, vänsteryngel"...ja, du.

Du kommer uppenbarligen inte förbi det mentala hindret - att jag och andra kan kritisera Bella utan att vara något av detta som du, på ett slentrianmässigt vis, återkommer till.

Jag delar säkert fler av dina åsikter än vad du vill kännas vid men det skulle stöka till ditt färdig-möblerade rum i huvudet så jag låter dig kalla mig Mikael Wiehe livet ut.

"Problemet är alltså att många föräldrar hellre köper saker än tar en promenad eller spelar ett spel med sina barn.
Men det skulle du ju aldrig kritisera."

DÄR kom en ny vinkel från dig.
Jag applåderar dig, på allvar, för detta värdiga inlägg. Här håller jag helt med dig broder (höll på att skriva "kamrat" av ohejdad vana)

Visst kan jag kritisera det - och gör så, på scener jämt - men glöm ej att jag erbjöds skriva en liten debattartikel i Expressen- inte skriva en komplett forskningsrapport. Man får inte med allt man vill på några rader. Jag välkomnar fler synpunkter - gärna av andra läsare - på den uppnystade tråden.

Så till mitt eget sk "Varumärke".
Jag erbjöds medverka i "Debatt" och erbjöds en debattartikel. Jag sökte inte upp dessa forum.

Jag tänkte redan från början: hur lång tid tar det innan PR-folk, belåtna som när fyraåringar avslöjar tomten, anser att de "avslöjar mig" då jag själv - enligt ert sätt att se världen - själv stärker mitt varumärke i tv och press via min vänstergegga
( varsågod, ett kraftuttryck.)

Men - för vilken gång i ordningen vet jag inte, jag delar inte den synen på människor. Jag ser inte människor som konsumenter, aktörer eller varumärken.

Jag ser, tex, inte Hans Alfredsson som ett varumärke, jag ser honom som en stor komiker konstnär och humanist. Sen förstår väl jag också att jag, indirekt, slipar min profil via publicitet men jag förbehåller mig och vem som helst rätten att kritisera och debattera samtiden utan att slängas in i ett varumärkesfack.
Stärkte motståndsrörelsen bara sitt varumärke när de bekämpade Hitler?

Nu får nån annan ta över stafettpinnen. Våren är här. Nya ämnen väntar...

Mikale Wiehe

Johan Ingerö sa...

Så människor är inga varumärken? Är det därför du på din - sannolikt i marknadsföringssyfte upplagda - hemsida tillhandahåller presskontakter, lovord och bokningsinfo?

Kliv ner från den upphöjda moralens hästrygg, mannen. Du är, såsom varandes egen företagare, ett varumärke. Du säljer din personlighet, dina åsikter och din humor till högstbjudande. Och det applåderar jag.

Däremot tycks du ha samma problem som många andra konsumtionskritiker, nämligen att du i princip säger dig vara anhängare av ekonomisk utveckling samtidigt som du vänder dig emot dess mest omedelbara konsekvens, nämligen att folk får makten och möjligheten att göra fåniga och ytliga val.

Den tämligen vänsterliberale Göran Rosenberg har skrivit en bok om USA i vilken han inkluderar en fiktiv dialog mellan Thomas Jefferson och Ronald Reagan. I den klagar Jefferson över att amerikanerna - genom Reagan - missbrukar den individuella frihet han ville ge dem genom att göra vulgära val. Samma von oben-perspektiv finns i din debattartikel.

Alltså, det spelar inte så stor roll huruvida vi är ense om de grundläggande principerna eller ej. Du har nämligen fattat beslutet att angripa effekterna av samma principer som du säger dig förespråka - och dessutom väljer du att skjuta ner brevbäraren och göra några enskilda nattklubbslejoninnor till skurkarna i dramat.

Anders Celin sa...

Underbart! Mera! Mera!
Jag älskar verbalt vassa debatter mot folk som har svårt för att se metaforer och hänger upp sig på detaljer.
Men nästa gång du skriver en debattartikel, min älskade Tobias, så kanske du bör överväga att inte använda ord utan en pekbok för att nå fram till den målgrupp du skriver om... ;-)
Puss
Anders