onsdag 3 december 2008

Årets märkligaste gig

Örebro igår.
Mycket ska man vara med om som komiker.

Jag och och min gode vän Lasse Nilsen skulle köra på Harrys.
Vi beslutade att jag skulle introducera Lasse lite kort i början, då han skulle han köra först.

Redan efter nån minut börjar en full norsk, av hans flirtande och blinkningar att döma, homosexuell man prata sönder mitt publiksnack.
Han är i och för sig glad och harmlös men han tar plats.

Denna man blir sedan, av Lasse Nilsen, omedelbart döpt till "Jan Johansen" - då han faktiskt såg ut att vara en smalare variant av denne sångare, pipskägg och allt.
Så långt att väl.

Värre blir det senare när Lasse i ett sjok pratar om "de där MC-gängen som drar in skumma pengar".
"MC-gäng är bra!" hör vi en kraxande,skrovlig kvinno(?)röst ropa från lokalens bakre regioner.

Där sitter en - och det finns inget mildare omdöme - tatuerad kvinna från socialgrupp Ö. Hennes man nickar instämmande och hotfullt.
Lasse försöker utvecka, kvinnan tjafsar:
"Alla gäng gör inte detta!"

Strax därpå slänger någon plötsligt upp nåt på scen - det visar sig osannolikt vara simmärket "baddaren", som Lasse nyss
pratat om. Stämningen blir bara konstigare. Hackig. Hotfull.

Kvinnan och mannen tjafsar oavbrutet. Femte gången säger Lasse: "Nu får ni fan sluta prata!"
MC-mannen svarar: "Sluta prata själv!!"
Lasse drar en suck, sätter micken i stativet och säger: "tack för mig" och går av.

Resten av publiken säger besviket: "Nääää" men det hjälps inte. Tystnaden lägger sig och jag går sakta upp på scen.

I denna hemska stund smyger den flirtande fulla norrmannen fram mot mig och gestikulerar "kom, jag ska viska något".
Publiken börjar bua åt honom, jag blir på min vakt och känner att han ska ge mig en smäll eller nåt så jag säger:
"Stopp, stå still, vad vill du??"

Då viskar han - med genuin undran i rösten:
"Vem är Jan Johansen?"

Där tappade jag tron på allt, en mobil började ringa och det var på vippen att även jag gick av men jag ville inte ge idioterna trumf av att ha motat iväg oss från vår arbetsplats.
Följaktligen tvingade jag ägarna att köra ut MC-paret, till publikens jubel, och körde sen 25 minuter smattrande stand up.

Publiken, de övriga med hjärna, VILLE ju verkligen ha roligt och jag trodde aldrig det gick att lyfta ett sådant sjunk!
När jag klev av stod Lasse bakom scen och sa: "Fan, jag ångrar att jag gick av så snabbt, jag skulle vilja köra igen nu när idioterna gått!"

När jag kvickt därefter går upp på scen och säger "Lasse vill gärna köra lite för er...vill ni det?" möttes detta av en "amerikansk" filmapplåd och ett jubel gav mig gåshud.
Lasse gick upp och välte stället - det lyste i hans ögon!

Dock, innan han var klar kom en NY man in på Harrys, ställde sig i dörren och ropade högt: "Du är fan inte rolig!"
Lasse började nu gapskratta på scenen: "Vad fan hatar ALLA mig i Örebro?"

Efteråt fick vi höra att den sista idioten var vän med paret som gick och förmodligen beodrats dit för att förstöra. MC-paret polisanmälde dessutom Harrys och oss för "dåligt bemötande."

Annars, utöver detta, gick väl allt bra...

21 kommentarer:

Ann-Sofie sa...

Hahahaha! jag kan fan inte tro att det är sant!
patetiska människor...

Anonym sa...

Oj, det kan inte vara kul att jobba med den stämingen.

Läs den här bloggen om du vill veta vad jag tycker om svensk homur och mycket annat

www.galtspillning.blogg.se

Anders sa...

Men stackars er som hade en dålig dag på jobbet. Jag är den som benämdes MC-killen. Kan berätta att jag aldrig kört MC i hela mitt liv. Vi betalade för att bli roade. Lasse var usel. Jag gick istället ut och rökte och passade på att gå till toaletten. När jag kom tillbaka hejade jag kort på en vän då Lasse lackade ur. Han tyckte vi skulle hålla käften. Då bad jag honom göra detsamma. Fröken Lasse klev av. Hans sårade stolthet var bedrövlig att se. Detta är en krogmiljö. Levererar inte underhållaren så får man finna sig i att folk sysslar med annat. Dricka öl t.ex. Vill ni inte ha gäster som dricker öl och tyst som under en tennismatch föreslår jag att ni hyr in er på en teater som Magnus Betnér gjorde i Örebro. Han drog fulla hus. Tyvärr tror jag inte att Lasse skulle överleva länge om han tvingades uppträda så. Jag har varit på högskoleföreläsningar som givit mig fler skratt. Att han sen tydligen rev stället får nog betecknas som dagens överdrift. Väx upp. Klipp er och skaffa ett vanligt jobb om det inte duger med att gästerna inte uppskattar er och koncentrerar sig på annat. För övrigt har ingen polisanmält vare sig Harrys eller ngn av de två s.k. komikerna. Däremot en gäst som försökte slå undertecknad på käften. Jag pysslar inte med sånt och tolererar inte att ngn gör så mot mig. Jag försökte enbart få ut min systers jacka som hon förvägrades när hon lämnat lokalen. Men en komiker behöver ju inte hålla sig till sanningen. Det blir ju inte lika klämmigt då. Nåja det finns många skitbra komiker. Jag har sett många här i Örebro. På Harrys kommer jag följaktligen inte att återkomma.

Timida sa...

Synd att folk förstör. Kul att idioten kommenterade ditt inlägg, hysteriskt roligt. Du är grym iaf!!

Sofie sa...

Haha! "Socialgrupp Ö" var den första av många fina formuleringar som fick mig att börja skratta!
Låt inte MC-killen "Anders" trycka ner dig bara. Cred för stavningsprogrammet han använde dock, det funkade! :)

Tobias sa...

Ja, gott folk...

Kul med respons dagen efter.
Anders, med all respekt, du och din syster började detta på eget bevåg.
Det var din syrra som började tjafsa, högt dessutom, om MC-gäng - därav den, för all del, simpla benämningen från min sida. Ber om ursäkt för det.

Dock, faktum kvartsår: ni snackade,störde och blev tillsagda upprepade gånger - inte bara EN gång och "sen gick du och rökte" och då sa Lasse "håll käften"...

Folk hyschade er men ni, eller din syrra mestadels, fortsatte snacka högt.
Ni förstörde genom att inte respektera Lasse - vad ni än tyckte om hans show så behöver man inte sabba för andra i lokalen.

Det handlar om hyfs gentemot de som VILLE lyssna på Lasse.
Börjar du även snacka högt om du inte gillar filmen du ser på bio och förstör för de övriga som betalt och vill se?

För övrigt:
Lasse rev visst stället, fast då hade du lämnat Harrys.

Anders sa...

Tobias, med all respekt. Jag var där och vet exakt vad som hände. Vad min syster sa och inte sa när jag var på toaletten och ställets bekvämlighetsinrättning är inget jag vet eller tänker ta ansvar för. Hon är en vuxen myndig människa och får ta ansvar föär det själv. Återigen, en krog är ett ställe där det dricks öl. Folk kommer på olika tider. Man måste ha rätt att hälsa på en bekant utan att bli hyschad. Duger inte detta forum för artisten så bör man allvarligt överväga att byta forum. Att jämföra detta med en biograf tycker jag, ursäkta, låter lite obegåvat och ologiskt. Jämförelsen skulle stämma om man visade filmen på krogen. Jag valde alltså för att jag tyckte att Lasses s.k. show var usel att passa på att röka och gå på toa för att se om näste man var bättre. Men du har bidragit, helt ovetande med ett gott skratt idag. Det finns inget roligare än komiker som tar sig själva på för stort allvar. Därmed är debatten avslutad för min del. Jag önskar dig all lycka i fortsättningen. Du har talang och kommer nog att bli riktigt stor inom ditt gebit. Gå i frid.

Mats sa...

"Kommer nog att bli"
haha! Där ser du Tobias. plötsligt händer det...

"Levererar inte underhållaren så får man finna sig i att folk sysslar med annat."

Självklart. men inte genom att sabba för de som vill bli underhållna och faktiskt tycker att underhållaren levererar. Underhållningsvärdet är ju alltid föremål för subjektiv bedömning och alla kan inte bli nöjda hela tiden. Det är dessutom inte alls konstigt att jämföra olika underhållningsformer med varandra. Man sabbar inte en poesiafton om man inte gillar poeten. Man går därifrån. Man sabbar inte en konsert om gitarristen spelar falskt. man går därifrån. Man sabbar inte TVn när Parlamentet suger hästballe. Man byter kanal. Man sabbar inte en ståuppföreställning när komikern suger. Man går därifrån.

I alla fall brukar det funka så bland den icke inavlade delen av befolkningen.

Lägg ett pussel, sticka en kofta, läs en bok men håll käften. De andra i lokalen har betalat för att lyssna på nån som försöker vara rolig från scen. Inte nån som försöker vara rolig från baren. Du kan ju testa genom att gå tillbaka med samma gäng nästa gång Lasse kommer till Harrys, göra samma grej och låta publiken som är där rösta för om ni eller Lasse ska få stanna kvar. Jag kan boka in Harald Treutiger som ledare för ö-rådet om du vill.

Tobias sa...

Med fallande respekt, käre Anders.

Om du inte var på plats större delen - varför då försvara din systers korkade beteende??
Det är ju hennes enfald jag belyst mest.

Att du , tydligen, pinkade i 27 science fiction minuter får stå för dig - vi andra hörde din syster ett otal gånger sätta käppar i hjulet för showen.
Så gör man inte om man saknar folkvett och finess.

Din hälsning på kompisen var således inte överjävligt störande men förstärkte bara folks ilska.

Om du inte fattar bio-liknelsen är du synnerligen snäv i dina abstrakta förmågor - för detta är nämligen kärnfrågan:

Visst, på en krog dricker man öl, MEN, när det annonserats ut stand up eller annat - och folk betalat för att se detta - så kan man fan i mig inte prata som vanligt. Då är det ingen "vanlig" krog längre.
Detta får faktiskt DU ta till dig, om du är mogen nog att ta ner din gard.

Att vi komiker tar vårt jobb på för stort allvar, dvs, vill ha en allmänbildad, lyssnande publik utan fyllesnack och kretiner som rusar in och ropar "Du är fan inte rolig" får nog betraktas som en självklarhet.

Tack för ett givande möte. Ska försöka orka sträva på i denna träskmark av motgång. Tack för dina peppande ord. Har jag tur så rasslar det till inom 5-13 år. Om jag bara orkar längta efter skratt ett tag till kanske drömmen lyfter.

Lycka till med ditt eget jobb...när det än dyker upp i platsannonserna...

Anders sa...

Hade egentligen slutat denna debatt men jag kan inte låta bli. Om nu min syster var störande så visst kör ut henne då men inte den som råkar dricka en öl vid samma bord. Till Mats vill jag sägaföljande. Inavlad eller inte låter jag vara osagt. Om du läser lite långsammare och tydligare så ser du att det var precis det jag gjorde. Jag rökte och var på toa. Till Tobias. Du får också läsa långsammare och tydligare. Jag försvarade inte min syster eftersom jag inte hört vad hon sagt. Jag sa att hon är vuxen nog att ta ansvar för det själv. Jag störde alltså ingen. Men jag blir irriterad över att om en komiker gör ett dåligt gig så ska han kunna ta ut det på publiken. Jag har spelat tennismatcher med betydligt stökigare publik än den som var på Harrys. Är man proffessionell fortsätter man och ser till att förtjäna publikens respekt. Sen förklenande omdömen om olika socialgrupper slår nog mest tillbaka på den som yttrar dem. Gycklare o.s.v. Nu lämnar jag över denna sida till klubben om inbördes beundran. Tack för mig. P.S Jag har jobbat heltid sen 1985. Var du född då? D.S.

Tobias sa...

Ah, hurra, en vända till.

Lasse "tog inte ut det på publiken" -det var din syster som förstörde. Punkt.
Du verkar ännu ej greppa varför ni kördes ut - ni pratade under showen, upprepade gånger.

(Bara det att du ropade: "DU kan sluta prata!" till artisten visar på det förstånd du sitter inne med.)

Lasse var bra, låt vara inte magisk eller helt i din din systers smak men det är en annan femma.
Då kan man gå hem eller hålla tyst.

"Socialgrupp Ö" baserar jag på hennes uppenbart pissfulla tillstånd, försvarande av MC-gäng, oförmåga att läsa av situationer som inkluderar andra människor, och skrovliga svammel till kommentarer - frågor på det?

Att du sen anser det som hände vara normalt, att komiker ska behöva, via så pass störande element, förtjäna respekt säger mer om din umgängeskrets än om vårt jobb.

En varm julkram till en slugger från en stolt yrkesman.

Anders sa...

Kan bara småle och smila en smula. Tror dock inte att du ska försöka bedömma min umgängeskrets. Det vet du inget om. Jag har sagt det jag behöver i detta ämne. Hoppas du kryar på dig.

Lasse Nilsen sa...

Hej Anders och ni andra.
Kände att jag också kanske ska kommentera det dom hände eftersom det delvis handlar om mig:-) Anders, tråkigt att du inte gillade mig och det jag gjorde på scenen men om du var där från början så vet du att din syster började tjaffsa redan när jag började prata om MC-gäng. Det vill säga bara några minuter in i showen. Du hade alltså bara den korta tiden på dig att avgöra om jag var bra. Resten av min första del på scenen gick ju åt till att försöka parera kommentarerna från din syster och då var du tydligen inte där. Det spelar ingen som helst roll i det stora eftersom du får tycka att jag är hur dålig som helst. Jag vet vad alla andra i lokalen tyckte och det räcker mer än väl för mig. Sen kom nån (du?) och pratade jävligt högt (visst var ni ganska packade?) och kom med den sköna kommentaren att jag (också) skulle vara tyst.
Det hade iofs varit kul om vi alla hade stått där inne och hållt käften :-)
Jag gick ner från scenen och tänkte att det är 2008 nu och går man på en föreställning/ show, betalar och sitter med andra i lokalen så super man sig inte så full och man sabbar inte för andra som också har betalt. Det där med att man som komiker ska tåla att publiken lägger sig i etc är ju en gammal vanföreställning publiken hade i början av 90-talet när standup kom hit till Sverige. Nu har standupen som genre utvecklats och publiken med den. Man vet att comedy inte går ut på att tjaffsa med publiken (i vad mån den nånsin har gjort det). Men visst, får man intillegenta häcklingar så kan man ge sig in i ett “tjaffs”, men fyllekommentarer är inget man kan göra nåt åt. Det är hur lätt som heslt att sabba en scenshow genom att kommentera högt och förolämpa den som står på scenen. Hade varit kul om du och din syrra hade varit där någotsånär nyktra eller med bara ett par öl i kroppen.

Mvh, fröken lasse

Apropå teaterkommentaren:
Du kan läsa recensionen av min comedyshow som jag kör på teatrar runt om i landet på lassenilsen.com

Anders sa...

Ja du Lasse. Jag gillade inte början av ditt uppträdande. Därför lämnade jag stället för att göra annat under tiden. Sen att bli skriken åt för att man hälsar på en kompis hör inte hemma i sådana här sammanhang. Kan väl i sammanhanget säga att du inte fick ngn kommentar från mig förrän jag blev tillsagd att hålla käften. Min syster och jag är två olika personer. Jag tar inte ansvar för hennes tjafs. Men jag överlever. Det är inget stort trauma i mitt liv att jag missat er två framstående komiker. Till Tobias vill jag säga att du tenderar att Komma med svepande gissningar och nedvärderande kommentarer när du blir arg. Jag skulle kunna svara med sanmma mynt men det gör jag inte. Jag tycker inte att det är något särskilt moget karaktärsdrag. Jag anser mig blivit utkastad på felaktiga grunder. Den punkten kommer jag inte att ändra mig på. Nu släpper vi detta mina herrar och går vidare i våra liv med ett leende på läpparna. Vi kommer aldrig mer att mötas i ngt sammanhang så vi kan lägga ner debatten. Puss och kram

Tobias sa...

Man får nedsättande kommentarer om man förtjänar det - ni har gjort det.
Om man beter sig så ovärdigt och ociviliserat som din syster OCH du gjorde får ni ta detta.

Jag är i övrigt en ytterst vänlig,ödmjuk och go kille med choklad i men jag backar inte när jag, Lasse och övrig publik VET hur ni pajade stämningen i lokalen.

Människor med hyfs tjafsar inte och förstör en pågående föreställning - detta är något NI får jobba med -ursäkta om din självbild som världsvan individ rämnar.

I övrigt ser jag fram emot att slippa dig också - där möts vi som bröder!
Hoppas du orkar byta kanal på tv under våren ifall jag dyker upp med mitt varma leende och påminner ditt dåliga samvete.

Hälsa din syster - om hon nyktrat till, vill säga.

Anders sa...

Sanningen finns i betraktarens öga. Jag säger som en kollega till er. Det är aldrig för sent att ge upp. Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves. Tobias min självbild är nog starkare än att den ska rämna pga en liten komiker. Ha ha ha

Tobias sa...

Ah, jag lockade fram ett skratt ändå - jag hoppas du inte ryser inför det främmande ljudet av livslust.

Apropå självbild:
Jag har inga illusioner kring att nå en ens milimeter in i din förljugna verklighet. Lugn, bara lugn.

Jag inser att bittra, självhatande människor - i sina egna huvuden - alltid tycker sig vinna över en hel publik, två artister och samfälld personal.
Givetvis hade alla andra helt fel. Absolut.
Vi säger så.

Lycka till i ditt resterande liv.

Anders sa...

Känns lite kul att jag kunnat förgylla din dag med lite meningsutbyte. Jag hävdar fortfarande att du lägger på mig saker som min syster sagt. Sen ägnar du dig fortsatt åt regression där du svepande kommer med nedlåtande kommentarer. Som sagt, det är inget moget karaktärsdrag. Nu Tobias ska jag låta dig få det sista ordet så att alla unga människor på sidan kan fortsätta hylla dig som en hjälte. Jag bjuder så gärna på det. Julkram till dig också

Tobias sa...

Om det är omoget att bemöta idioti när man försöker jobba så är jag gladeligen omogen.

Tack för sista ordet,generöst av herrn!
Hyllningar är aldrig fel - de är motsatsen till ert uppvisande av arrogant attityd som publik.

Jag förstår att det sticker i ögonen att vissa människor på planeten, om än marginellt, gillar mig - trots att du i din visdom redan avfärdat mig utan bevis.

God jul.
Ho,ho,ho ( i brist på ha,ha,ha)

Sofie sa...

Ja, herregud. Till skillnad från dig Anders så har vi följt Tobias en tid och kan, med samlade erfarenheter konstatera att Tobias är en klok, smart, rolig, allmänbildad och inte minst, snäll och trevlig kille som står upp för det han tror på och ger en känga till dem som förtjänat det. Vad som hände i Örebro vet ju inte vi bloggläsare så det låter jag vara osagt. "Bloggen för inbördes beundran" fortsätter publicera snälla läsarkommentarer så länge vi anser att Tobias är just det jag skrev ovan. Även vi har förmåga till kritik, you know.

Artistic sa...

Fan Tobbe.. Värsta actionläsningen. O så skriver jag om min analklåda.. Kanske han den där Anders har nåra bra tips på hur man blir av med ohyra i ändtarmen?

Anders??