söndag 31 maj 2009

Grabbifiering av stand up-genren...

Snabb summering av gårdagens festival:

Gardell visade vad publikkontakt innebär..."Tingeling" framfördes, en man i publiken ( full som ett ägg och dessutom tatuerat som ett påskägg) lyfte på sin kilt och visade sin bäste vän.
Själv gjorde jag tydligen också - enligt de som snällt kom fram - bra ifrån mig.

Tycker dock vår genre börjar bli onödigt hård, vulgär och grabbig- som ett slags självändamål.
Även tjejerna faller glatt in i denna jargong på scen: "Ska vi inte snacka om min fitta lite?"

Tror de månne att det är "jämlikhet" eller "feminism", när de vräker ur sig detta?
"Vaddå, killar kan ju snacka om sina organ, då kan väl vi?"
Visst, men det är inte så jäkla intressant ens när killar gör det så varför tävla?

Ett tag var det sju-åtta komiker på raken som vältrade sig i piss, porr, sperma, analsex, fittskämt och annat.
Jag kände mig oändligt mossig i skuggan av denna gigantiska vulgära ångvält som plöjde fram.

Visst, även jag kan garva åt denna medvetet hårda stil men jag får en litet grått hårstrå när jag ser horder av 12-13 åringar i publiken som lyssnar på kaskader av sädesvätske-betraktelser...

Men som helhet: många bra framträdanden, bra arrangemang och många fina, goa kollegor som jag gläds åt att få leka med! Ännu en superbra Skrattstock-festival,alltså, tack vare Klas, Özz, jakob, Janne, Sara och en massa andra -tack för ert slit!

PS:
På måndag ska jag se irländska komikern Dylan Moran i Stockholm - en bildad, varm människa som pratar om religion, konst, vin, musik, tonåringar, Irak-kriget, Berlusconi, etc...tänk att det finns så många ämnen utan kroppsvätska i.

5 kommentarer:

Artistic sa...

Tack för att du alltid sätter mina funderingar! Att vara hutlöst rolig kräver allmänbilding. Började därför läsa om stenåldern i dag. Så nu vet jag att det var INNAN Jesus föddes. Lärde mig även att inte alls Columbus upptäckte staterna. Det var en islänning som bara sket i att göra väsen av landytan han fann 500 år innan.

Jag missade skrattstock. Bor i Götebog. Köpte dock en snusstock.

Maria sa...

Jag är ockå rätt trött på under-bältet-humorn, trodde den var utdöd. Humorsmaken är ju olika,men för min del är just kroppsdelar väldigt ointressant och humorlöst.
Tobias, du är inte mossig, du är bra! Det vet du väl?

Jennie, jag kan säkert fylla i några av dina luckor! Tänkte läsa till arkeolog en gång i tiden (vad har jag INTE tänkt läsa till) och satt i en källare i Lund och tvättade skelett med tandborste (sant!). Sen visade det sig att skeletten dött av spetälska under medeltiden. Men än så länge sitter alla mina lemmar kvar...

Tobias sa...

Antar att snuset var mer kramvänligt än delar av vissa komikers attityd:)

Jag säger inte att jag själv är särskilt allmänbildad ( eller att jag själv aldrig drar sex/tramsskämt) men jag blir lite låg av så många verkar gröpa tunnan tom på det grövsta av det grövsta.

Men så är jag ju en gammal stofil också, som gillar dubbelmeningar, referenser, och humor som gått ett par varv i skallen...

standuplars sa...

Tack Tobias, gott att få det på pränt. Vi stofiler i södern "Svensson, Ebenhart och Magnusson, funderar på en show med undertiteln "Normal humor för vanligt j-a folk!" Så kan de häftiga komikerna stå och gräva i varandras skrev!
Puss

Anonym sa...

Håller med dig helt o håller. Väldigt många komiker körde rätt vulgärt material med mycket anspelningar på "knulla" o därmed inte sagt att jag inte tycker det är rätt kul men det går ju trots allt att skriva skämt som inte enbart anspelar på det. Jag tyckte du gjorde bra ifrån dig...befriande o se nån, som du sade, skämta om annat.