tisdag 18 november 2008

Handslag, famntag, klapp eller...

"Anledningen att jag ej skakar en mans hand är att jag inte vill ge utrymme för risken att det utvecklas till något mer än så"
Sug på detta citat från en muslimsk kvinna i svt:s "Debatt" i veckan- jag tror tyvärr det säger en hel skopa om hur traditionell Islam - överlag - fostrar sina kvinnor att se på män och på sig själva.

Förenklat: Tar du en man i hand så kanske hans lustar rivstartar och då vill han bums ligga med dig. Punkt slut. Mannen är ju ett sexuellt vilddjur utan kontroll, inget ansvar ligger väl på mannen att INTE göra framstötar och bli kåt så fort han skakar tass med första bästa kvinna.

Nej, nej, nej - allt ansvar ligger - som alltid i religion - på kvinnan, kvinnan ska FÖRHINDRA att detta monster släpps lös genom att inte fresta. Detta synsätt är kränkande mot bägge könen.

Denna uppenbart tragiska del av debatten vågar ingen - som är rädd om jobb i media eller status -ta i.
Jag sett begåvade programledare "spela dumma" när dessa värderingar avhandlas - just för att det inte vågar kalla dessa värderingar för vad de är: förlegade och korkade.

(Så till vida att man inte HÅLLER MED om den ur Koranen sprungna traditionen, att kvinnan skall lastas för att hon visar lite av sin hud - då har jag ingen kommentar. )

Det är alltid kvinnan som sitter längst bak i kyrkan/moskén, det är kvinnan som stenas, stympas, beslöjas, tvingas tiga i församlingen...
Det är denna unkna gubbiga syn på kvinnan som lägre stående varelse som ligger till grund för varför jag tycker nekande av handslag med främmande män är, framför allt, väldigt sorgligt.

"Detta har ju inget med religion att göra, det rör ju den kroppsliga integriteten " svamlade en politiskt korrekt och smått hysterisk juristkvinna i "Debatt".
Bara en liten, liten invändning: Det handlar faktiskt ENBART om religion.

De muslimska kvinnorna själva sa nämligen - någon minut efteråt - att det var JUST religionen, "Guds påbud" som gjorde att hon inte skakade tass.
Men, då är väl fallet avslutat, eller?

Problemet i vårt lilla och väldigt konflikträdda land är att minsta avvisande av något från en "främmande" kultur kopplas ihop med rasism.
Rasism är att, på fullt allvar, anse att vissa folkslag,kulturer är mindre värda.
Bara en idiot gör det.

Att inte kritiskt våga granska patrikala härskartexter från 600 talet med humanism och jämlikhet för ögonen, är lika idiotiskt.

5 kommentarer:

Standuplars sa...

Du är inte bara en virtuos med tangenterna utan också en smart person med sunda och kloka tankar.
PS Jag vill ha mer betalt snart...

Mikael Sand sa...

Varför stanna vid att skylla på religion. Är det inte så att samhället i stort anser att en del av kvinnors lott är att "hålla tillbaka" mannens dumheter vare sig det är sex, sprit eller spenderande?

Hon den ordningsamma och han den ... roliga(?)

Sofie sa...

Jag ryser av den här texten... för att jag håller med och för att det är sådär härligt icke-PK som du gör allra bäst! Tack! Den här lägger jag till som favorit i webbäsaren! Skicka texten som en insändare till nån bra tidning!

Tobias sa...

Tack, Sofie!

Jag gläds av din fina respons.
Om du visste hur svårt det kan vara att framföra dessa - i mina, dina och mångas ögon - ganska harmlösa funderingar.
Det motstånd man möter, så ofta ogrundat och ansträngt, grundat på PK-tankar utan att ha funderat kart -är så kompakt att man nästan inte orkar.

Fast, i slutändan vinner alltid min ilska och jag börjar knattra, just för att kasta ut en sten i vattnet och kolla "är det bara jag som tycker att..."

Har funderingar att gå till tidningar men vi får se...det misstolkas så lätt av folk som VILL missförstå - det mest primitiva av alla argument - och man klumpas ihop med åsikter man absolut inte har.

Jag försöker gå på magkänslan- oavsett ämne och religiös eller kulturell kontext.

Folk i allmänhet får ju dåligt smavete om de ens, i sin privata tanke, funderar kring de banor jag försökt bena ut min text: "varför ska VI anpassa oss och inte...oj, vad tänker jag? Förlåt! Bara ingen hörde!"

Fritte Fritzson sa...

Hej Tobias. Det blev lite långt, så jag publicerade på min egen blogg istället:

http://frittefritzson.blogspot.com/2008/11/om-frakt-och-respekt.html