onsdag 12 november 2008

Långt ner i Halal-sen

"Att ta i hand, säga hej och titta den mötande människan i ögonen är ett sätt att etablera kontakt. Att vägra ta emot
en utsträckt hand är att skapa distans.

Att i Sverige vägra hälsa enligt majoritetssamhällets normer är således något
som diskvalificerar människor från
yrken där kontakt och förtroende är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete, som exempelvis reporter eller läkare".

Jag håller med dessa ord från dagens DN.

Mig veterligen står det inte i Koranen att kvinnor ej får skaka hand
(även om det står mycket annat vedervärdigt, tex att man får aga den kvinna som inte lyder)
Låt säga att så ändå är fallet, då är de omdiskuterade Halal-kvinnorna likförbaskat i klar minoritet i detta avlånga land. Därmed ligger det väl hos dem att anpassa sig till de seder vi har etablerat. Eller?

Förvånansvärt många svenskar jag mött, skrämmande många nästan, har tillskyndat och försvarat deras rätt att vägra ingå i den hederskodex, det sociala spel, vi andra fogat oss till.

Jag kommer aldrig förstår exakt vad det är vi ska respektera. Tyvärr. Framför allt förstår jag inte varför inte de som är i minoritet inte respekterar hur vi lever, hur de kan ha fräckheten att påtvinga oss sina rutiner - om än triviala, som i detta fallet.
Jag har en bekant som undervisar i SFI. En av hennes elever, en muslimsk man, vägrar ta i hand med kvinnor då han anser dem vara "smutsiga".
I min värld är alternativet mycket simpelt: "Ok, men då går ditt flyg hem klockan 18.30, hej då..."

Problemet är att folk är pinsamt oinsatta i Koranen, Sharia-lagar och annat. Men det hindrar dem inte från att angripa dem, mig själv inräknat, som HAR läst på och rejält dessutom.
Därför blir vi svenskar kallade "inskränkta" i SVT:s mysiga multikulti-tv, för att vi inte "bejakar" muslimer - när det i själva verket är de som "vägrar".

Ja, halal-tjejer, om man är inskränkt för att man anser att stening vid otrohet är ett horribelt straff från en okunning era, då är jag inskränkt.

10 kommentarer:

Artistic sa...

Tobias, du är fenomenal! Funderat på att göra en rebus av det hela och publicera i bilform i en Dansk tidning?

Artistic sa...

I bildform givetvis. FörSTÅR inte alls hur du skulle kunna göra det i bilform.

Sofie sa...

jag vet att jag upprepar mig, men jag måste ju på något sätt uttrycka min åsikt om dina blogginlägg... jag håller med föregående talare angående fenomenaliteten! att du har många läsare är kanske en hint om det? för det har du va?

Maria sa...

Ja, jag kan också bara hålla med föregående talare!

Du har en penna som är helt fantastisk och ett sätt att sätta fingret på grejer som gör att man blir stum av beundran!

Nu slabbar vi in dig i sötsliskigt smicker, men det är sant, vartenda ord!

Artistic sa...

Så Tobbe, vill du ligga med oss???

Anonym sa...

Jag försvarar absolut deras rätt att inte ta i hand. Jag kan i och för sig tycka att det är ett korkat och irrationellt beteende, men rätt till det har de absolut. Och att de vägrar ta i hand är verkligen inget skäl att sätta dem på nästa plan hem.

Maria sa...

Anonym, för min del kan jag inte se varför jag ska respektera nån som uppenbarligen inte respekterar halva mänskligheten. Nån måtta får det vara på att vända andra kinden till..

Jo det brukar vara
smickerx3=ligga
Men sen finns det alltid ett undantag som bekräftar lagen.

Anonym sa...

Som sagt, jag försvarar bara rätten. Att vägra ta någon i hand är inte speciellt socialt kompetent, men det är inte olagligt. Och bör heller inte vara det.

Tobias sa...

Hej!
Tack för alla kommentarer.
Till den anonyme skribenten ovan vill jag bara förtydliga: mitt "ta planet hem" är givetvis en högst medveten överdift i syfte att tydligare synliggöra mitt synsätt.

Jag fattar, alltför väl, att man inte kan skicka hem folk för vägran att gnugga tass - bara så du vet att jag inte är tappad bakom en vagn.

Dock - och detta vidhåller jag: Halal-tjejerna får leva med att vi anser dem motsträviga, de får finna sig i vår besviklese över att de inte respekterar våra seder.
Åter igen: jag saknar ännu ett bra argument till varför 80-90% av landet skulle foga sig för en minoritet och inte tvärtom?

Fritte Fritzson sa...

Hej Tobias. Istället för en lång kommentar här så länkar jag till inlägg på min egen blogg.

mvh/Fritte

http://frittefritzson.blogspot.com/2008/11/om-frakt-och-respekt.html